Eigenaarschap, het nieuwe verantwoordelijkheidEigenaarschap betekent dat je ergens eigenaar van bent, dat je je verantwoordelijk voelt en deze verantwoordelijkheid neemt en dat je hierop aanspreekbaar bent.

Het betekent dat je flexibel bent, je kunt aanpassen in situaties.

Eigenaarschap toon je door niet afhankelijk te zijn van wat een ander vindt, doet of zegt maar door zelf initiatief te nemen, in actie te komen en te kijken naar wat wel kan en wat wel gelukt is.


Niet iedereen kan of nog belangrijker, wil dit.

Het vraagt namelijk wel iets van je wat erg ongemakkelijk kan voelen.

Bij eigenaarschap wordt aangestuurd op persoonlijke ontwikkeling.

Waarom denk je wat je denkt, voel je wat je voelt en doe je wat je doet.

Heel simpel maar heel belangrijk.

Als men geen eigenaarschap ervaart wordt er iets anders ervaren, want er is een ervaring. Die andere ervaring voelt vaak niet fijn.

Dat voelt als geleefd worden of gebukt gaan onder iets.

Dat voelt alsof alles voor jou beslist wordt en jij niet telt.

Als dit gevoel de overhand krijgt ligt verzuim op de loer. Er wordt vermoeidheid ervaren, weinig energie en concentratieproblemen.

De bedrijfsarts wordt ingeschakeld en deze constateert een naderende burn-out.

Oplossing? Eerst maar eens drie weken thuis blijven........

Die eerste week moet je bijkomen van alles. Je ligt veel op bed of op de bank maar dat mag want je bent er echt aan toe. Die tweede week word je iets actiever en wanneer je de derde week ingaat bekruipt je het beklemmende gevoel weer want je moet straks weer....


Er is dus niks opgelost alleen uitgesteld. Hier is niemand mee geholpen en jij al helemaal niet. Maar wat helpt jou dan wel?

Als je als leidinggevende wilt werken aan duurzame inzetbaarheid, investeer je in de relatie met je medewerker waardoor er vertrouwen ontstaat zodat medewerkers eerder aan de bel trekken. In een sfeer van vertrouwen kan alles en durf je "fouten" te maken.

Bij aansturen op eigenaarschap leert men bij zichzelf in te checken en daardoor bewust te worden van de ervaring en weten hoe te handelen.

Benieuwd hoe wij duurzame inzetbaarheid en eigenaarschap met elkaar verbinden? We maken graag een kennismakingsgesprek met jou.

Geheel vrijblijvend.

Je bent welkom.

Als het leven je citroenen geeft, kun je er ook een taart van maken​

Sanders en De Haan

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

©2021 by Sanders en De Haan.

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now